Članki bloga

Sobotno potepanje: ? grad Borl

Sobotno potepanje: ? grad Borl

Tyashin svet

Grad Borl leži v okolici Ptuja, nahaja se na prepadnem skalnem pomolu nad reko Dravo v Halozah in je nekakšna speča Trnuljčica evropske zgodovinske dediščine. Grad je ena starejših tovrstnih stavb na slovenskem Štajerskem.

Izviral naj bi iz 12. ali 13. stoletja. Med 2. svetovno vojno so nemški okupatorji grad spremenili v zbirno taborišče za slovenske rodoljube, od koder so jih pošiljali v izgnanstvo in v taborišča. Po vojni je grad prešel v splošno ljudsko premoženje in je bil nekaj časa zavetišče za  vojne sirote.
Po vojni pa je bil preurejen v hotel in restavracijo, ki pa so ju po letu 1980 zaprli.

Borl naj bi bil poleg legendarnega angleškega gradu Camelota, na katerem naj bi živel kralj Artur, in za katerega ni znano, ali je kdaj res obstajal, drugi in edini dejansko obstoječi grad, povezan s svetim gralom.

Grad Borl ima večplastno stavbno zasnovo iz katere je razviden kontinuiran razvoj. Osnovo grajskega kompleksa predstavlja jedro iz 13. stoletja s stanovanjskim traktom in zgodnjegotskim obrambnim stolpom. Arkadni hodniki, stanovanjski trakti, prvo notranje dvorišče in obodna utrdbena arhitektura so bili večkrat prezidani, še posebej pa so jih temeljito predelali v prvi polovici 17. stoletja. Okoli leta 1674 so pozidali trakt ob zunanjem dvorišču in naredili baročno kapelo Sv. trojice, ki so ji dodali še stolpič z uro.

večerni pogled na stolpič z uro

Danes je  pogled na prazen in zapuščen grad vse več kot žalosten in žal ne nosi svoje ‘naloge’, ki bi mu pripadala. Še zmeraj pa je zelo privlačen mnogih obiskovalcev.
Vstop v notranjost grada ni mogoči, verjamem pa, da iz njega mora biti lep razgled. Pod gradom pa so žal vidni le ostanki nekdanjega grajskega vrta.

žalostna in zapuščena okolica

Slovenski gradovi so največji dokaz naše zgodovine. Preživeli so vse do zdaj in šele zdaj se zavedamo njihovo vrednost saj so gradovi ostanki naših prednikov. Žal pa se jim posveča premalo pozornosti, zato jih je nekaj v ruševinah ali pa so v celoti izginili. So pa gradovi, ki jih pravočasno obnavljajo in so vredni ogleda. Obiščite jih in spoznajte njihovo zgodovino.

 ? Foto: tyasha
Do naslednjič, ?

O avtorju