Članki bloga

Čarobni december v dišeči oazi na naraven način… ?

Čarobni december v dišeči oazi na naraven način… ?

Tyashin svet

Vonj je eden najpomembnejših čutil in z dišečo svečo ali drugimi pripravljenimi dišavam lahko svoje razpoloženje povsem v trenutku spremenimo. Ustvarimo prijetno  ozračje, se osvežimo ali razveselimo. V prazničnem obdobju pa je še toliko bolj zaželeno in  priporočljivo, da svoj dom osvežimo s prazničnimi dišavami, ki bodo izboljšale naše razpoloženje, nekatere pa bodo tudi prispevale k pravemu prazničnemu vzdušju.

DECEMBER JE ČAROBNI ČAS…
Veseli december je tu… to je mesec, ko se čas vsaj za trenutek ustavi, ko daljše zimske večere posvetimo svoji družini, prijateljem, se grejemo in pijemo čaj. Več časa je za pogovore, ročne ustvarjalnosti in crklanje z hišnimi ljubljenčki. December je čarobni čas, ko v hiši zadiši po prihajajočih praznikih… Pečejo se razni piškoti, krasijo domovi s smrečicami in lučkami, v kaminu se poigrava rumena migetajoča svetloba, ki nam daje prijetno toplino in domačnost ter nastajajo kreacije namiznih dekoracij in venčkov… Narava in domača kuhinja pa nam ponujata čudovite materiale, vse kar nam je potrebno, je dobra ideja in z malo truda dom zasije v vsej lepoti in čarobnosti praznikov.
Imate radi vonj pravkar pečenih piškotov? Morda uživate v vonju prazničnega osvežilca? Dišeče sveče? Kakršne koli že so naše želje, obstaja cel kup izdelkov, ki so nam dostopni v skoraj vsaki trgovini. Pomembno je, da najdemo aromo, ki ni pretirano parfumirana in nam ne bo preobremenila nosu, ki diši naravno.


različne dekoracije, ki polepšajo vsak prostor

Nekatere začimbe ostanejo skoraj vse leto nedotaknjene v omari, toda v adventnem času, privrejo na dan in razgrnejo svojo aromo. Klinčkijanežkardamom in druge začimbe nas v predbožičnem času razvajajo z vonjavami, ki smo jih oboževali že v otroštvu. Lahko nam prijetno požgečkajo nosove, še posebno cimet, ki ga prevremo v malo vode. Svežino daje limonova lupina, ki jo prav tako prevremo v malo vode, z enakim postopkom pa prostor odišavimo tudi s pomarančo, meto ali vaniljo. V svojem stanovanju lahko na popolnoma naraven način pričaramo prijeten vonj. Preveri, kako!

Citrusi
Uporabiš lahko pomaranče, limone, grenivke, lahko tudi kombiniraš različne sadeže ter jih narežeš na tanke rezine. Položiš jih na rešetke pečice in jih nekaj ur segrevajte pri 100°C. Posušene ohladiš in položiš v posodice, te pa v dele doma, kjer se najpogosteje zadržuješ.
Prijetno dišeče bo, če boš položila nekaj lupinic na radiator, ki bo poskrbel, da bodo eterična olja iz lupinic hlapela in odišavila zrak. Za prihajajoče praznično vzdušje lahko v lupinice zabodeš tudi nageljnove žbice (klinčki)  ali lupinico cimeta, ki imajo izrazito dišečo aromo.
Pomaranča: če obožuješ  prijeten vonj sveže pomaranče medtem ko jo lupiš, potem bo prav ta živahna, citrusna dišava primeren dodatek ozračju doma med prazniki. Prijeten vonj eteričnega olja pomaranče se povsem lepo zlije tudi z nekaj kapljicami cimeta, skupaj pa tvorita poživljajočo in obenem sproščujočo mešanico.

Cimet
Ta sladek, topel in dišaven vonj cimeta me spominja na kuhano vino in jabolčno pito. Bogata aroma cimeta ponuja udobno počutje, stimulira naše možgančke in dviguje razpoloženje. Z dišečo svečko ali doma pripravljeno dišavo, z vonjem cimeta lahko v nekaj minutah svoj dom odeneš v lepe praznične vonjave.
Nekaj zrn kave in palčko cimeta stresite v lonček, prilijte malo vode in vsebino lončka segrejte do vretja. Medtem ko bo iz posodice uhajala para, se bo sproščal čudovit vonj. To odišavi zrak in ga hkrati navlaži, saj je prav presuh zrak, ki je posledica ogrevanja, pogosta zimska težava.

Eterična olja
Zelo dober prijatelj ljubiteljev dišav so vsekakor različna eterična olja. kaneš kapljico na košček vate in jo položite na krožniček ter postaviš v želen prostor. H kakovosti vonja v stanovanju pa močno doprinesejo sobne rastline. Le-te namreč čistijo zrak in dajejo kisik. Z zalivanjem ne pretiravaj, saj lahko zemljo preveč namočiš, kar bo povzročilo gnitje rastlin in neprijetne vonje.

Otroško olje in eterično olje
Skoraj v vsakem domu je otroško olje in zanimivo kako ga lahko pripraviš v nežno dišavo. V manjšo steklenico (do pol litra) naliješ približno 200 ml otroškega olja in mu dodaš nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja. Več ga boš dodala, intenzivnejši bo vonj. Nato dobro pretresi. V steklenico nato postaviš 10 lesenih palčk (za pripravo nabodal). Tekočina se bo vpila v les, njen vonj pa se bo počasi sproščal v prostor. Ko aroma oslabi, dodaš še nekaj kapljic eteričnega olja.

Naj tudi tvoji letošnji prazniki žarijo v lepoti barvnih in domiselnih dekoracij, naj diši po cimetu, pačuliju in pomarančah. V mojem domu so ne-le za praznike najrazličnejše dekoracije, ampak primerne letnemu času ali različnim dogodkom skozi vse leto. Ne manjka sveč, osvežilcev zraka, svežega šopka rožic v vazi, storžev (ki jih skozi leto nabiram in nato poljubno obarvam), suhega cvetja, posušeno sadje,…
Ne pozabimo, kako zelo pomembno je, da prostore zračimo vsakič, ko imamo priložnost. Zakaj?… Spremembe v zraku zaznamo takoj, ko stopimo iz čistega in svežega zraka v notranji prostor – naš dom. Čista hiša z prijetnim vonjem nas kar vabi v svojo notranjost… Najprej, če vremenski pogoji to dopuščajo, odprimo okna, to je najbolj enostaven način, da naš dom v trenutku sveže zadiši in nato tudi dišave pridejo do svojega izraza in se razvijejo v prijeten vonj.

Božično novoletni prazniki so tudi čas obdarovanja. Bodi nekaj posebnega in zavij darilo takimi umetelno zavitimi oziroma takimi, ki se jih ne da kupiti z denarjem in največkrat najlepše pobožajo srce.

Še malo in v zraku bo pričakovanje. .. Konec bo starega leta in rodilo se bo novo…. Želim vam čarobne praznike! ?

O avtorju