Članki bloga

priljubljena rastlina SIVKA ? je nepogrešljiv opojni vonj po domovih…

priljubljena rastlina SIVKA ? je nepogrešljiv opojni vonj po domovih…

Tyashin svet

Opojni vonj sivke je svoj osvajalski pohod po domovih začel že v antičnih časih. Preko rimskih kopalnic si je sivka kmalu utrla prostor tudi v vse druge domače prostore, s kasneje odkritimi koristnimi zdravilnimi lastnosti pa je našla svoje mesto tudi v kuhinji. Je svetloljubna rastlina, zato ne uspeva na senčnih področjih, raste v južni Franciji, Španiji, Italiji in severni Afriki.

Po zaslugi zunanje lepote in čudovitega vonja je nepogrešljiva v našem domu. Dodano vrednost ji daje tudi izjemna lastnost, da preganja molje. Sivkina stebelca in cvetovi pridejo prav tudi v naši domači zeliščni lekarni, koristno pa jih lahko uporabimo tudi pri izdelavi eko domačih lepotnih pripravkov.

◽ Dekorativni sivkini šopki

S šopki iz sveže sivke hkrati okrasite in na naraven način odišavite prostor. V nasprotju z umetnimi osvežilci prostorov bo sivkin šopek dišal še dolgo po tem, ko ga boste namestili, in kljub temu da se bo sčasoma posušil, ne bo izgubil na dekorativnosti. Tisti bolj ustvarjalni boste iz prepleta sivkinih cvetov in pentlje znali ustvariti pravo okrasno mojstrovino. Dolga in prožna stebla sivke ponujajo tistim z nekaj ročne spretnosti nešteto možnosti za oblikovanje. Sivkine šopke lahko na primer prepletete v kitke ali jih zvijete v košarico (stebla zavijete čez cvetove).

◽ Vrečke za odganjanje moljev

Sivkini cvetovi bodo odišavili vaša oblačila in jih zaščitili pred molji. Rastlin ni priporočljivo dajati v omaro v obliki šopka. Iz blaga naredite mošnjičke ali blazinice, ki jih položite v omaro med oblačila. Pri tem lahko reciklirate. Uporabite okrasen robček, krpo ali namizni prtiček, ki jih ne uporabljate. Vogale blaga zapognite v obliki kuverte. Z nitko poljubne barve zašijte robove skupaj. Napolnite s sivkinimi cvetovi in pričvrstite zgornji del z broško. Po želji lahko namesto vrečk oblikujete mošnjičke.

◽ Limonada s sivko ?

V večji lonec nalijemo dve do tri skodelice vode. Dodamo skodelico sladkorja in mešanico zavremo. Med tem mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Nato mešanici dodamo eno žlico (jedilno) posušenih cvetov sivke ter vse skupaj odstavimo z ognja. Pokrijemo in pustimo stati toliko časa, da se ohladi. Takrat mešanici dodamo sok 5 ali 6 limon (odvisno kaj vam je bolj ”po okusu”). Za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se limonada res dobro ohladi, po želji dodamo še kakšno kocko ledu in dobro ohlajeno postrežemo.

Sivka ? simbol spokoja, ljubezni in čistosti

Včeraj sem si nabrala čudovit šopek sivke. In ker ni potrebe, da si vse izdelke kupim, sem se odločila, da bom tokrat ustvarjalna sama in naredila svojo dekoracijo. 🙂 Našla  sem video, katerem je lep prikaz, kako lahko naredimo sivko za v omaro. Če imaš kakšen grmiček sivke v bližini, ti mogoče tale video pride prav…

O avtorju