Članki bloga

Moje poletje 2018: eksotični Maldivi ✈

Moje poletje 2018: eksotični Maldivi ✈

Potovanja, Tyashin svet

Slovo poletju (in dopustom), pozdrav pisani jeseni. Kako ste zadovoljni, ste ga preživeli prijetno, tako kot je bilo načrtovano? Kaj slabše, drugače, novo?

Moj letošnji dopust je bil malce drugačen od tistih iz prejšnjih let, ćeprav je me je navdušila tudi Mehika, bil je še bolj eksotično obarvan;  uživanje na belih peščenih plažah pod palmami, ležalnikih, mrežah v senci, plavanje v turkiznem morju, čudovita narava in mir, so pravi recept za idilični počitek …. to so rajski in nepozabni Maldivi, ki sva jih z partnerjem obiskala konec junija.

Laccadive Sea

Opazovati z letala, kako fantastično zgleda otočje “od daleč”, je nekaj nadvse čudovitega. Koralni grebeni, morje, z odtenki modre in zelene barve,… Pristanek v glavnem mestu Male je bil pogled iz letala preprosto očarljiv. Iz letališča sva nato let nadaljevala še z manjšim letalom (pol urce) na otok, od tam pa še 10 minut vožnje z ladjo do najinega otoka. Vožnje je res veliko, a ko prispeš na cilj, vsa utrujenost izgine…

Maldivi niso več zelo skrivnostni otoki, so pa vsekakor presenetljivo drugačni. Mnogi otočki so neposeljeni in seveda dostopni le po morju, zato ostajajo takšni, kot so že od nekdaj. Morje ponuja raznolik ekosistem, tako da imate na tem otočju res kaj videti in doživeti. Vsak dan hranijo skate in morske pse, ki so stalno v bližini, tisti veliki do dveh metrov, Seveda pa so med drugim najlepši sončni zahodi.?


sprehod po otoku; fotografiranje in iskanje školjk

Čudovita vegetacija. Čudovitih rožic kolikor hočeš, urejene zelenice, razna džungelska grmičevja in kokosovih palm, Polno bananovcev, pravzaprav imajo prav bananin nasad, ampak redko so banane na jedilniku.
Vse naokoli otoka so postavljeni bungalovi. Vmes je po sredini speljana stezica, iz katere stopiš v bungalov, na drugi strani pa izstopiš na teraso. Najlepši del otočka, so hišice na vodi. Je pa slabost ta, da je kopanje po 17h prepovedano zaradi morskih psov, ki jih vsak dan hranijo ob 18 uri. Video ⤵

Počitnice na Maldivih so res brezskrbne. Tako rekoč nevidno osebje ti pospravlja, kuha, hrane je v izobilju, kamorkoli greš ti ni ničesar treba nositi s seboj – denarja ne rabiš, ker te vedno vprašajo le po številki sobe, Edino kar je meni bilo moteče, da so izstavljali račun, na katerega si se moral podpisat, pa čeprav sva imela  “all inclusive”,
Moja obvezna oprema je bil vedno fotoaparat, sončna očala in brisača.
 

Za lastni užitek rada raziskujem po otoku. Plaža, palme, ležalniki, mreže, senca … skratka res je tako kot na razglednicah oziroma slikah. Čudovito in nobene gužve! Popolni mir in možgani na off. Na plaži si praktično sam, šele pri večerji vidiš koliko je zares ljudi na otoku. Voda je čista in topla, tu in tam pa zjutraj mimo tebe priplava kakšen majhen morski pes.
Po kosilu se rada sprehodim in pogledam, ali je morje na belo peščeno obalo spet vrglo kakšno lepo školjko.Dnevi na Maldivih so skozi vse leto zelo kratki in se vedno končajo ob 18. uri zvečer, ob 19. uri je že popolna tema.
Osebje na otoku so domačini ali indijci. Zaposleni pretežno moški (muslimanski svet), od natakarjev, sobarjev, vrtnarjev, teh ki čistijo plažo … ženske (tajke) so edino na masažah, pa ena tajka na recepciji in nekaj žensk (verjetno domačinke), ki čistijo okrog bungalovov. 


Sun Island ima sestrski otok, sicer veliko manjši, deset minut vožnje z ladjico stran. Ker imata oba letovišča istega lastnika, je organiziran brezplačen prevoz nekajkrat na dan. Razlika med otokoma je pa očitna! Na najinem otoku se lahko voziš s kolesom (priporočljivo), veliko več je ljudi, trgovin, športne aktivnosti, več restavracij,… 

Vreme je bilo vseskozi lepo, predzadnji dan malo dežja, ampak je tako zelo vroče in soparno, da je prav pasalo.


Maldivi so otočje 1192 koralnih otokov, združenih v 28 koralnih atolov v Indijskem oceanu. Maldivi ležijo južno od Indije in jih štejemo kot del južne Azije. So najmanjša azijska država, tako z vidika prebivalstva kot s površine ozemlja, ter tudi najnižja, saj povprečna nadmorska višina znaša komaj ena in pol metra. Prav zaradi tega pa mnoge prebivalce skrbi napovedano dvigovanje morske gladine. Maldivi so sami po sebi bolj kraj za sprostitev kot pa kraj za raziskovanje sveta, saj so država s prelepimi plažami in prečudovitim podmorskim svetom.? Ogled delfinov z ladjo

Davki na Maldivih so ena izmed najbolj kompleksnih računic za popotnika, ker cene navadno niso podane v končni številki, ampak preden so obračunani še vsi davki (22%).

Priporočam tudi, da na Maldivih izberete opcijo “all inclusive”, saj na nekaterih otokih beležijo kar visoke cene hrane in pijače. Hrana na Sun Island-u je bila dobra (žal pa dosegljiva samo v času (zajtrk, kosilo in večerja), prigrizkov ni. Prijazno osebje, ob večerih pa program za otroke in nič kaj za odrasle. Tako da nočnega življenja ni!
Šla sva pa prvič preko agencije Odisej in nikoli več! Brez vsakršnih osnovnih informacij, papirji so bili poslani predzadnji dan, neprijazno osebje,… in še bi lahko naštevala. Razočarana!!

Večina jih ima napačno razmišljanje, da se je na Maldive najbolje odpraviti v začetku ali na koncu leta. Ne, v tem raju na Zemlji lahko uživaš vse leto!! 

Zelo pomembno: potni list veljaven najmanj šest mesecev.

Naj bodo eksotični dopusti zabavni, raznoliki in takšni, ki jih boste še dolgo pomnili… ⛱ ?

? tyasha marcelly

Uživajte v branju, Tyasha ?

O avtorju