Članki bloga

Huda zima ❄ nam je potrkala na vrata: POMAGAJMO ŽIVALIM… ? Tudi njih zebe!

Huda zima ❄ nam je potrkala na vrata: POMAGAJMO ŽIVALIM… ? Tudi njih zebe!

Tyashin svet

Zima, kot je nismo pričakovali in že nekaj tednov se prilagajamo krepko nižjim temperaturam, mrazu in razmišljamo kako se bomo doma ob kaminu v katerem se poigrava prasketajoč plamen greli. Zapadlo je tudi veliko novega snega, da smo lahko cel teden uživali v zimskih radostih, izdelali sneženega moža, se kepali in delali sledi v njem. Zimska bela odeja pa je bila iz dneva v dan večja, zato nismo uživali vsi. Hoja po tem snegu z vso zimsko opremo na sebi je kar naporna, počasna in spolzka… ? ?

Uživanje na toplem… še v istem trenutku me popade velika res velika žalost ko pomislim na vse uboge živali, ki morajo preživljati mrzle zimske dni zunaj, brez hrane, zavetja, brez toplih besed in objema. Res ni pošteno! Več ⏩ Svet bi bil lepši, če bi spoštovali in imeli radi živali… ?

moja Pinky in hladna zima…
Oboževala je sneg in vso razigranost na njem do letos. Zelo presenečena, da letošnjo zimo noče biti zunaj. Zakaj? Ne vem. Pa sem obula snežke in se odpravila z njo na sneg, da vidim v čem je problem. Ponavadi sva tekale po njenih “narejenih zimskih rovih” in uživale. Zdaj pa…  ne mara mraza, zebe jo in hodi ven samo kakat in lulat. Ko se polula in pokaka, že hov-hov in noter. Ok. Je treba tudi to upoštevat, se ji prilagodit in jo razumet. Bo toliko večje veselje, ko se bo poslovil sneg in bo prišla topla pomlad. Se že veselim… 
Ne razumem pa ljudi, ki svoje mačke in pse puščajo cel dan zunaj. Ok, če je za njih ustrezno poskrbljeno, ko je mraz, kot lahko nas zebe, lahko zebe tudi živali.

… snega več, kot je velika… 

“zimski rovi” – steza za tekanje…

Zadnje čase me je kar strah narediti klik na facebook stran, saj krožijo same objave o človeški krutosti do živali. A bo že enkrat tega konec?!.. Si živali res ne zaslužijo spoštovanja in lepšega ravnanja? Nam je res tako malo mar za njih? Nam ne naredijo lepši dan srečne živali? Meni vsekakor, se kar raznežim in kotička ustnic se razlezeta v nasmeh.
Da ne govorim o vseh živali, ki so zmrznile na snegu. Pa kje nam je ljudem humanost in srčnost?? Le kako lahko nekateri pustijo živali preprosto zunaj, na snegu, brez zavetja? Omg… srce se mi para in joče… Ob pogledu na nekatere premražene štirinožne tačke zunaj na ulicah, azilih,… Vem, vseh živali ne moremo rešiti. Lahko pa naredimo nekaj, jim pomagamo, kar nujno potrebujejo, kot so deke, brisače, rjuhe, hrano in še kaj…

kako si želim, da bi bili vsi kužki na svetu srečni kot moja čivavica…

❗ NE POZABIMO: Potrebno je posvetiti posebno pozornost zaščiti domačih živali pred vplivi mraza. Nujno je potrebno urediti primerno toplo zavetje ter poskrbeti za zdravo hrano in zadostno količino vode!!! ❗

Kako ravnati z živalmi v zimskih temperaturah?…
Tudi živali zunaj morajo imeti prave pogoje (možnost zavetja, vodo, hrano). Za ? pse, ki preživijo zimo večinoma na prostem, je potrebno urediti primerno hiško, ki naj bo dobro toplotno izolirana, ima naj zastor na vhodu, ki preprečuje direkten vdor hladnega zraka, na tleh naj bo ležišče iz materiala, ki bo psa grel. Večkrat dnevno pa mu je potrebno ponuditi vodo, ker ta v posodi na prostem pozimi hitro zmrzne in za zdravo in kalorično hrano.
Ne samo psi, tudi mačke, ki preživljajo zimo na prostem, potrebujejo toplo zavetje pred mrazom. Lahko jim uredimo ležišče s toplo podlogo v delu hiše, kjer se rade zadržujejo v drvarnicah, lopah ali utah,… z primerno hrano in vodo.

Če je vaš avto lahko v garaži, je lahko tudi ? pes! Tako je! Da bo jim toplo. Zagotovo pa bodo tudi veseli dodatnega ogrevanja. Minus je kar krepko poskočil pod 0°C, oster mraz pa kar vztraja še naprej. Sneg je lepo zmrznil in upam, da se bo v naslednjih dneh hitro stalilo. Po resnici povedano, mi ta sneg že pošteno preseda! ?

Prepričana sem, da premorete nekaj sočutja do teh zapuščenih živali, ki morajo preživeti marsikatero muko, vas pozivam, da tudi vi naredite nekaj dobrega, srčnega in humanega. Ni potrebno da darujete ogromno vsoto denarja, veliko šteje že namen, da želite pomagati; konzerva pasje hrane, vreča briketov, stara deka, ki bo živali grela….. bo dovolj. Živali ne poznajo materialne vrednosti stvari, poznajo pa dobro srce in dober namen. Pokažite jim svojega tudi vi. Če pa želite hrano, deke ali kaj podobnega odpeljati v Zavetišča za zapuščene živali sami, jih poiščite na fb strani in jih kontaktirajte. Hvala.

DELIMO!!! … Upam, da smo s tem rešili vsaj enega kužka ali muco… Hvala, da deliš. Živali vam bodo hvaležne, posebno pa tiste, ki so se vedno na ulici…  Ne obračajmo se vstran, ko nas ŽIVALI potrebujejo!!

hladen smrčkast pozdrav ?

O avtorju