Članki bloga

Baročni posebnež: Dvorec Štatenberg

Baročni posebnež: Dvorec Štatenberg

Potovanja, Tyashin svet

Dvorec Štatenberg nosi ime po prvotnem gradu Štatenberg, ki je stal v kraju Stari Grad, oddaljenem približno 5 km. Razkošni baročni dvorec, ki danes stoji v kraju Štatenberg, v občini Makole, so pričeli zidati grofje Attemsi, najverjetneje že leta 1696, končali pa med leti 1720 in 1740. Načrtoval ga je italijanski arhitekt Camesini.


Zasnovan je tako, da ga tvorijo štirje dvonadstropni trakti, s poudarjenim osrednjim poslopjem z odprtim stopniščem, v katerem je stebrna dvorana v pritličju, viteška dvorana pa v nadstropju.

Levo od viteške dvorane je pet ohranjenih soban s čudovitimi freskami, ki predstavljajo muzejski del gradu, desno je poročna dvorana, kjer se lahko izvede civilna poroka.


Dvorec je izjemno lep in veličasten ter primeren za vse, ki si želijo spoznati slovensko kulturno dediščino ali pa imeti tukaj katero izmed praznovanj.

V pritličju dvorca deluje restavracija, kjer ponujajo nedeljska in slavnostna kosila ter večerje, poskrbijo pa tudi za poslovna srečanja, zabave in prekrasno izvedene poroke.


Dvorec eden izmed redkih pri nas, ki je tako delujoč, zaradi svoje čudovite zasnove in nadvse zanimivih fresk pa ga upravičeno uvrščamo med najlepše baročne dvorce na slovenskem.

Pred dobrimi sto leti so dvorec označevali kot sodobno, dve nadstropji visoko stavbo, obdano z nasadi in parkom, z veliko, v dve nadstropji segajočo dvorano, 40 sobami, večjim številom kuhinj, lepo veliko kapelo z zakristijo, zapori, hlevi in 34 m globokim vodnjakom.


kapela z zakristijo


čudovit park 
Okolico gradu krasi drevored divjih kostanjev in park z zanimivim rastlinjem. Za gradom leži naravni gozd, po katerem vodi desetminutna pešpot do treh ribnikov.

pešpot do treh ribnikov

žalosten pogled na zapuščene ribnike

Dvorec Štatenberg sem obiskala že nekajkrat in se vedno znova rada vračam. Uživam v zelenem parku, se sprehodim do ribnikov čez gozd in zaključim ogled ob kavici na grajski letni terasi.

Pav, rajska ptica. »Če stopite v njegov iztrebek, se boste pozlatili – navznoter! Če bi se navzven, bi bilo nevarno, da vas kdo ukrade!« se pošali grof Štatenberški. ?

Grof in grofica Štatenberška sprejemata obiskovalce, ob koncih tedna imata določene ure vodenih ogledov, sicer se je za ogled mogoče dogovoriti po telefonu. Imenitno napravljena jih popeljeta na ogled dvorca: zavrtita ročico kakšne glasbene omare, prineseta cvetje, prižgeta sveče in zakurita v kaminu.
Lahko pa v njem tudi prespite. Uredila sta sobe v vrhnjih nadstropjih. In kot pravita, da rada osrečujeta ljudi.

Radi uživate v naravi? … potem je Štatenberg idealen kraj in prijazen izlet za vso družino. Uživajte! ?

O avtorju