Članki bloga

Svet bi bil lepši, če bi spoštovali in imeli radi živali… ?

Svet bi bil lepši, če bi spoštovali in imeli radi živali… ?

Narava, Tyashin svet

Znana sem kot velika ljubiteljica živali. Obožujem živali in težko opišem svojo ljubezen do njih.
Odkar pišem svoj Blog, imam to srečo, da sem spoznala veliko zanimivih ljudi. Med njimi tudi nekaj punc, ki z vsem srcem pomagajo zapuščenim živalim. Občudujem jih, kot da ima za njih dan več ur.
Vsako dobro delo se obrestuje, še posebej, če veš, da boš nekomu našel dom in mu polepšal preostanek življenja. To je res nekaj najbolj plemenitega in čudovitega.
Zakaj je zame svet lepši?… ➡ Psi so pametne in komunikativne živali, pa čeprav ne morejo govoriti in same skrbeti zase. So naš najboljši in najbolj zvesti prijatelji! Od nas sprejemajo različne informacije in jih kot znanje uporabijo.
Tudi njim bije srce, tudi one trpijo, tudi one imajo pravico biti srečne in živeti v humanih razmerah. Imajo pravico do hrane, vode in zdravstvene oskrbe. Nikar se ne obračajmo vstran, pomagajmo jim in imejmo jih radi.

MOJA SKRB, MOJA PINKY…
Najboljša prijateljica kadarkoli. Meni in mojemu partnerju, ki jo imava neopisljivo rada in brez dvoma ima ona naju bolj, kot si lahko predstavljam.
Smešno kako ti lahko dvoje prosečih oči, dotik šape, lizanje po obrazu, s katerim pokaže naklonjenost in ljubezen, spremeni vse, obrne življenje na glavo, ga naredi lepšega.
Ko želim govoriti, mi pusti in me ne prekinja. Vedno je prijazna. Ko pridem domov, me prva pozdravi in čist vedno pokaže, kako zelo me je vesela! Če grem ven, spet brez pripomb takoj z mano, ko kuham vztrajno čaka na sedežni in spremlja vsak moj gib, ker ve, da bo pripravljen dober obrok zanjo.
Vsakič znova, v vsakem trenutku sem zavedam odgovornosti. Zavedam se, da majhne živali niso še ena plišasta igrača, temveč družinski član, za katerega je treba skrbeti vse obdobje njegovega življenja. Zato, kdor ima res rad živali, se bo učil, bo skušal razumeti njihove potrebe, ne svoje, videnje živali, ne svoje.

MOJA NAJLJUBŠA ŽIVAL?…
Poleg delfinov, ki so izredno pametne živali, vsekakor pes, ki je človekov najboljši prijatelj in njihova največja zvestoba lastniku!
Delfine obožujem že kot majhna deklica, so čudežna bitja, ki se znajo sporazumevati med sabo in imajo svoj jezik, prav tako pa imajo tudi definiran koncept zavedanja.  Njihovo žvižgajoče oglašanje je nekaj posebnega in lahko bi poslušala ure in ure….
Lani sem uresničili svojo veliko željo in imela to možnost,  plavanje z delfini v Mexicu. Enkratno doživetje in prava terapija, ki te pomirja. Velika žalost in edina slabost pa je ta, da so v ujetništvu, zaprti v bazenih ali ogradah, ljudje pa se jih lahko dotikajo, jih hranijo, z njimi plavajo ali jih jahajo. Ampak one še vedno niso svobodne! ?

ŽIVALI KOT DARILO?…
Sem mnenja, da žival nikakor ni primerno darilo za otroka ali osebo, ki ji živali ravno niso najbolj blizu. Žival ni igrača, zanjo je treba skrbeti in če niste dovolj odgovorni, si raje idite v shopping in si kupite nekaj lepega za svojo dušo.
Večkrat zasledim, kako starši kupijo muco ali kužka za darilo. A jej, ne no! Ravno starši so tisti, ki bi se morali zavedati, da se predvsem mlajši otroci sprva nad čem zelo navdušijo, kasneje pa njihovo zanimanje velikokrat hitro splahni. Za nakup ali posvojitev živali, je v takšnem  primeru dobro razmisliti, saj se nazadnje lahko zgodi, da bo trpela žival.
Žival se kupi za darilo le v primeru, ko smo prepričani, da si oseba neizmerno želi in bo zanjo v vsakem primeru tudi skrbela. Moram priznati, da je tudi moja čivavica bila kot darilo, ampak osebno se zavedam Žival je živo bitje in ne obleka v moji omari.

KER SPOŠTUJEM ŽIVALI…
Obožujem jih in vse živali je treba spoštovati.  Se borim proti krznu, poskusih na živalih, cirkusom z živalmi, vse do težke živinoreje, mlečne industrije in podobno, kjer se dogajajo grozovite stvari, o katerih sploh nič ne vemo in boljše da ne vidimo vsega. Ne vem, če bi lahko prenesla pogled na vso trpinčenje in muke, ki jih doživljajo. Že ko krožijo posnetki na Fb, jih enostavno ne morem gledati, pa to ne pomeni, da si zatiskam oči, še zdaleč od tega, ampak enostavno se neštetokrat vprašam, kaj res te krutosti na svetu ne bomo nikoli ustavili?! Ne bo že enkrat tega konec?!… To boli. ?
Kamorkoli grem, vedno opazujem svet okoli sebe, oči prav iščejo, če kakšna žival ni obravnavana tako, kot bi si zaslužila; pes na verigi brez vode, sence ali na mrazu na kakšni kmetiji, živali ob prometni cesti ali pa celo hlevske živali brez primerne oskrbe in podobno, da nemudoma ukrepam in jim pomagam. Lastnikom pa bi pisala največje kazni in prepoved živali za vse življenje” Pošteno.

OTROCI IN ŽIVALI…
V družbi z živalmi se otroci ne naučijo le ravnanja z njimi, pač pa tudi sprejemanja odgovornosti za živo bitje. Veliko otrok si neznansko bolj želi psa, kot mačko in to je večja odgovornost. Psa je namreč treba sprehoditi zjutraj, pred odhodom v službo ali šolo. So seveda tudi takšni otroci, ki preživijo s psom ves dan, ga redno vozijo ven, se z njim ukvarjajo in ga učijo higiene, pravilnega vedenja in še in še.
Poleg tega pes ni poceni. Hrana je draga, na žalost drag je tudi veterinar.
Če imate malo prostora in ne marate dolgih sprehodov, kupite manjšo pasmo, v najboljšem primeru pa posvojite lahko tudi starejšega psa, ki nima več toliko energije in ponavadi so že izoblikovani. Zato dobro premislite. Nov družinski član lahko postane samo breme!
Z grozo gledam vse te oglase na spletu; oddam, podarim, pomanjkanje časa, prodam ? staro žival zaradi ? … kupili smo novega psa in z starim se ne razume ali ni prostora… imamo dojenčka… kaj??… kar tako zavreči in nabaviti novega… ljudje, pa kje ste bili prej, ko ste prinesli žival domov??? Kje je ljudem srce??
Ne pozabite: Vzgajajte svoje otroke, da je treba vse živali spoštovati! 

STOP MUČENJU ŽIVALI!!…
Zelo me žalosti, ko vidim mučenje živali, ko se z vso močjo upira… a zaman. Popade me vsa žalost in jeza hkrati, ko vidiš grozo v njenih očeh? Naj še kdo reče, da ne čutijo! Kaj bi pa delala tem ljudem, ki namerno mučijo živali pa rajši niti ne napišem, ker bo izpadlo precej psihopatsko, pa nikakor to nisem in tudi ne agresivne narave.
Da pa sploh ne omenjam te golazni kitajske,  total nagravžen narod, ki poje vse kar živo lazi okrog njega, pa ni važno ali je še živo ali mrtvo. Za bruhat! Ma boljše, da o tem ne razmišljam, kar želodec mi začne stiskat.
Res vam povem, da se včasih prav pošteno zalotim, ko peljem Pinky ven na potrebo, da razmišljam kakšno srečo ima da je moja, da ima vse kar potrebuje, da je najbolj srečna psička na svetu. Res, da je majhna in ne bi toliko krutega utrpela, kot večji psi, kot nekatere doleti  doživljenjska veriga, samotarjenje, mučenje in nenazadnje še kje štedilnik… ? Pa kaj je res tako težko imeti rad živali, jih razumeti in spoštovati??!

Zato skrbite za svoje ljubljenčke, da jim bo najlepše. Pomislite, da ste vi ta ljubljenček. Bi želeli večkrat iz svoje utesnjene kletke? Bi želeli biti kdaj svobodni in ne vedno na verigi? Bi želeli dnevni obrok, svežo vodo in senco? Svoj topel dom? Prosim ne zanemarjajte jih, radi jih imejte tudi oni čutijo in imajo srce. Še posebej, pa poskrbimo, da bodo mučitelji živali primerno kaznovani.

KAKO POMAGATI ŽIVALIM?…
Hvala bogu za vse prostovoljno dobrosrčne punce (sem prepričana, da imate najmanj en tak profil všečkan), ki v svojem prostem času pomagajo in skrbijo za brezdomčke ter vsa ostala društva za zaščito živali. Moram priznati, da jih naravnost obožujem. Koliko truda, energije in predvsem ljubezni namenijo tem mahajočim smrčkom. ? Zavedajo se realnosti in želijo zagotoviti živalim lepo življenje, ne životarjenje. Vse pohvale in kapo dol! Punce zlate ste. S tolikšnim veseljem vas spremljam in pomagam z delitvijo objav in tudi drugače, kolikor je mogoče.

posvajaj, ne kupuj živali!
deli Fb spletne strani, kjer objavljajo živali za posvojitev
prostovoljstvo: sprehajanje, rejništvo,…
finančna pomoč
darovanje hrane
darovanje odej in rjuh
posvojitev na daljavo

S tem svojim zapisom želim le prikazati, da, vsak lahko pomaga. Sledite objavljenim oglasom o psih, ki v zavetiščih iščejo nove domove in te oglase pomagate deliti s prijatelji, znanci in na socialnih omrežjih. Zagotovo veliko vaših prijateljev sploh ne ve, koliko brezdomnih psov čaka na nove lastnike prav v zavetiščih za živali ali na cesti!
Upam, da se je tale objava dotaknila marsikaterega srčka in nas bo še več, da pomagamo po svojih najboljših močeh za lepši jutri tem nedolžnim bitjem. Hvala, ker deliš objavo naprej. Živali ti bodo neizmerno hvaležne.

Vem, da ne morem rešiti sveta, niti preprečiti krutih situacij, lahko pa spremenim marsikatero vašo zmotno prepričanje, da skromen prispevek nič ne šteje. Ne, vsak cent šteje in je več kot dobrodošel!

Prosim delite objavo, v jesenskem in zimskem času bodo zavetiščem in prostovoljnim puncam na Fb, ki skrbijo za brezdomske živali, zelo prav prišle tudi podarjene odeje, rjuhe in brisače, ki jih ne potrebujete več. Hvala ?

Lep smrčkast pozdrav ?

O avtorju