Članki bloga

Sprehod v naravo je zastonj • ??gozdna narava je terapija

Sprehod v naravo je zastonj • ??gozdna narava je terapija

Narava

Narava pomirja, narava zdravi – sveži zrak, pomirjujoča zelena barva, harmoničen zvok vode, ptic, šelestenja listja,.. ustavim se, poslušam… v naslednjem trenutku je spet tišina. Vse miruje. Oglasijo se ptice in zopet vse utihne. To je odlična terapija.

Ja resnično, že nekaj korakov v zeleni oazi poskrbi, da se sprostim.

        Ali se ti zdi, da gozd dovolj spoštujemo?…
…Spoštovanje do gozda lahko pokažemo z odgovornim obnašanjem in z zavedanjem, da ima tudi gozd rad svoj mir.

Sprehodi po gozdovih so zastonj…
»Narava me je od nekdaj zelo zanimala. V gozdu se izredno dobro počutim, v njem izgubim občutek za čas, gozd je na nek način tudi moja ljubezen.«
Že kot majhna deklica sem vzljubila vse kar je povezano z naravo in ta spoštljivost je ostala vse do danes. Še okrepila se je. Naučila sem se razlikovati drevesne vrste, čepela v grmovju in opazovala »vse živo« – od mravelj do rožic, in ko sem bila bolj pozorna, videla še očarljivo veverico.

Gozd nam res ponuja nešteto možnosti odkrivanja in spoznavanja narave, le pogledati moramo vanj in mu prisluhniti, ter ceniti vsak trenutek, ki ga preživimo v njem.Skoraj vsak vikend smo v gozdu. Pa čeprav je nekako skrivnosten prostor, nekoliko temačen, kjer mu pogled ovirajo številna drevesa, ga moja čivavica Pinky obožuje.

Gozd mi je vselej navdih…
Preživljanje časa v naravi je zame zelo pomembno, saj ga združim tudi z svojim delom in zadnji tak projekt je bil fotografiranje slovenske naravne kozmetike Forrest of Life in novozelandijske naravne kozmetike TE MANA (kmalu Blog zapis).
Gozd daje izjemno blagodejen vpliv na naše zdravje še bolj bomo nagrajeni, če bomo zaklade gozda začeli uporabljati; kot kozmetiko, živila, prehranska dopolnila ali zdravila …

Leseni izdelki in gozdno zelenje so v stanovanju lahko koristni in dekorativni. Zame pa odlični za fotografiranje.

             …. V naravi ni dobrih ali slabih, grdih ali lepih, bolj pomembnih ali manj pomembnih, nekoristnih ali koristnih živali in rastlin.
                 Pomembnejše je znanje in oblikovanje našega odnosa do njih in nje.

Gozdna terapija…
Rada se sprehodim skozi gozd, ki je zelo koristen za moje zdravje in počutim se odlično. Namen je sprostitev in povezava s seboj ter gozdom. Gozd je najboljša in najlepša učilnica življenja, v njem so odgovori na vprašanja bolj jasni, problemi se pomanjšajo ali izničijo.

»Obožujem zeleno. Obožujem drevesa – imajo tako kot vsa živa bitja svojo energijo.« Drevo deluje na človeka zdravilno kot celota, zdravilni pa so tudi deli drevesa: lubje, vejice, košček lesa – živijo življenje, ki bi nam lahko služilo za zgled!

Preživet čas v naravi, je čaroben čas, ko lahko opazujem naravo, edinstveno mešanico dreves, igre svetlobe in senc in podobe, ter iščem različna gozdna bitja.  Občasno prepustim domišljiji prosto pot, in oblikujem različne podobe ob pogledu na gozdna tla, senc listja, štorov, neužitnih gob,…
Gozd je kot ogromna tovarna, ki s fotosintezo neutrudno iz ogljikovega dioksida prideluje kisik.


                            … Gozd odkrije svoje zaklade samo tistim,
ki mu znamo prisluhniti…

Gozd ima svoj čar… Dober je občutek, ko hodim mimo stoletnih dreves, ko lahko okušam slastne gozdne jagode, nabiram gobe (orjaške dežnike, jurčke, lisičke), ko opazim radovedne oči v grmovju, ko slišim zanimivo ptičje pogovore,… opozarjajo me, da tukaj ima dom živalski svet, ki prav v grmovju in ovijalkah najdejo svoje kritje, v posušenem starem deblu svoje gnezdo. Poslušam tišino in za nekaj časa zatisnem oči ter poskušam ujeti čim več različnih zvokov; šum vetra v krošnjah, brenčanje žuželk na jasi, padajoče kapljice in listi, oglašanje ptic, ki ga sicer izven gozda ni mogoče slišati. Čarobno.

Se kdaj vprašaš, katere vse živali živijo v gozdu? Ali poznaš različne drevesne vrste? Bi živel/a v gozdu ali imel/a hišico na drevesu?


? tyasha marcelly

? Žalost gozda: Povsod nered! Kar pade na tla, tam ostane. Gozd ni koš za smeti! Ni odlagališče odpadkov! Nekdaj gladka obličja, zdaj  zaraščena in zanemarjena – estetika, kakršna nam je priučena, je tukaj brez vsakršne vrednosti! Nikar si ne zatiskajmo oči: Varujmo naravo pred človekom za človeka.

Zelo je lepo v gozdu narave – zato, povezujmo se z naravo, prav vsak dan.

Pozdrav iz čarobnega gozda, ?

O avtorju