Članki bloga

Letos oddih malo drugače: Potep po Sloveniji • Velika Planina

Letos oddih malo drugače: Potep po Sloveniji • Velika Planina

Potovanja

Počitniške brezskrbnosti je konec. Adijo poletje. Ponovno sem se vrnila nazaj v ustaljene službene in domače obveznosti.

Jesen je tukaj… Prečudovit letni čas, z vsem svojim čarom, ki ponuja pisano paleto tisočerih barv, ki se dnevno spreminja… Jesensko kuliso dopolnijo sončni žarki in vetrič, ki se igra z cvetovi in dirigira ritem plesa travnatih bilk. Prelepo.

               Pokrajina v svojih prečudovitih barvah – toplo sonce vabi med vse ? jesenske barve ? – pojdimo ven, v naravo!

       Kam?… Sem… Sredi gozda, kjer se odvija pastirska pravljica…

Opazovanje narave in živali, pomirja…

Ni lepšega, ko me nežno božajo jesenski sončni žarki in svež vetrič… in ni lepšega kot v roki držati fotoaparat in zaokvirit vso to lepoto kam seže moje oko… Tega razgleda se ne bi nikoli naveličala. 

Pokukaj…

Nova odkritja in doživetja v lepih kotičkih Slovenije. Tako imenitne trenutke narave, živali, planin, slapov, ki jih želim deliti z Vami, jih kmalu lahko vidite v naslednjih krajih – objavah razdeljenih na 3 dele. Kot prva

Velika Planina

Toplo sonce, magični sprehodi med kravicami in pastirskim naseljem, fantastični leseni pastirski stanovi, prostrani pašniki s kravicami, razgledi na prvake Kamniško-Savinjskih Alp, odlična domača hrana na sončni terasi ene izmed planinskih koč,… Prečudovito! Vse to ti ponuja naša lepa Slovenija ‣ Velika planina.? tyasha marcelly


Do Velike planine vodi več poti. Najina vstopna točka je bila spodnja postaja nihalke (gondola). Nato sva se povzpela s sedežnico proti najvišjem vrhu Velike planine (Gradišče, 1667 m) in ta naju je pripeljala do gostišča Zeleni rob, kjer sva si naročila kosilo. (žal nisem uspela poskusit njihovo hišno specialiteto (kosilo me je “ubilo”? – domači sirovi štruklji, drugič). Po odličnem kosilu in prepolnem trebuščku naju je pot vodila do planinske koče Bistra, ki je oddaljena le 5 minut stran od vmesne postaje sedežnice in gostilne Zeleni rob in kjer naju je prijazno sprejel g. Rok.


rebrca s kislim zeljem in praženim krompirjem


Vstop v kočico me je zelo presenetil; čisto, sodobno opremljeno, prijetno in lepa dobrodošlica na mizi z domačo košarico dobrot. Takoj sva vedela, da nama bo Velika Planina ostala v lepem spominu.

Koča ima dve spalnici spodaj in eno zgoraj, skupni prostor, kuhinjo, shrambo, wc in kopalnico ter savno. Koča nudi veliko zasebnosti in lep razgled. Popoln oddih v naravi in napolnitev z energijo.

Prednosti koče Bistra:

◾  Dobrodejno potenje – savna. Jaaa!! Obisk savne je bil idealen v večernem času, sploh po napornem večurnem pohodništvu po planini, saj predstavlja učinkovito sproščanje. Po savnanju sva bila izčrpana in utrujena, zato sva kar hitro šla na zaslužen počitek, da nabereva nove moči za naslednjo destinacijo ▻ Kranjska Gora; Martuljški slapovi, Naravni rezervat Zelenci.

Mini trgovinica, kjer najdeš domače pridelano hrano; razne marmelade, žganje, domači keksi in ostala živila.

◾ ? Hišni ljubljenčki dovoljeni.✔  ?

Pastirske koče’ kot iz pravljice’…
Ko sva se nastanila v kočici, sva takoj nadaljevala “raziskovalni pohod” po široki poti naprej proti pastirskemu naselju. Wow! Poseben pečat pustijo gručasto razporejene ovalne lesene bajte, ki so ‘kot iz pravljice’. Pot je nezahtevna, potrebuješ le športno obutev, vodo in fotoaparat.

Pastirsko naselje je najbolj živahno od junija do septembra, saj takrat v hiškah živijo tudi pravi pastirji, ki imajo na planini svoje krave. Tukaj ti lahko ponudijo sir ali kislo mleko.

Dan preživela med kravicami… In noč nedaleč vstran od njih…
Dan prehitro mine in težko si je vse ogledati. Vsekakor nočitev priporočam za tiste, ki želite doživeti več. Daleč vstran od mestnega hrupa, mir v pristnem ter nedotaknjenem naravnem okolju.
Ponoči gozd zaživi v vsej svoji čarobnosti. V tišini zaznaš mir, brezčasje, pristnost in hkrati uživaš v pestrosti zvokov oglašanja raznih živali.

Naspana in zadovoljna sva pred odhodom pojedla že pripravljen zajtrk in spila kavo na jutranjem sončku terase. Tako sveže jutro, takšen mir, ki ga ravno nisva navajena. Slišiš samo, kako se narava prebuja, živali,… Neprecenljivo. Piko na i pa so še dodale kravice, ki so prišle do najine kočice, prišle poslovit. Happy! ?
Obožujem ? ? Rada sem v naravi, rada se sprehajam, rada pa si tudi ogledujem sončne zahode… ?

www.koca.si, Pravljica / Fairytale – Velika planina bila nama je popolna izkušnja, s popolno kočo in okolico in super gostiteljem. Čudovito doživetje in popoln oddih v prečudovitem naravnem ambientu. Na Veliko planino zagotovo nisva šla zadnjič.

Pot sva nadaljevala proti Kranjski Gori. Več sledi kmalu… Hvala ker si z mano prišl/-a do konca prve dolgodivščine in hvala, ker me spremljaš. ?

Tyasha te pozdravlja

O avtorju