Članki bloga

Damske rokavice ? za hladne dni

Damske rokavice ? za hladne dni

Moda

Pri izbiranju oblačil za hladne zimske dni običajno največ pozornosti namenimo na topla oblačila, na modne dodatke, kot so kape, šali in rokavice, pa pogosto pozabimo. Včasih se nam zdi, da je že dovolj modni šal za stilsko dovršen ‘Outfit’, spet drugič, da smo že popoln učinek dosegle z modnimi  trendi oblačil.

ZGODOVINA ROKAVIC…
Prve rokavice lahko zasledimo že pri Egipčanih. V starem Egiptu so rokavice nosili faraoni kot simbol njihovega nadrejenega položaja. Egipčanske ženske pa so jih uporabljale zlasti za zaščito med delom, kuhanjem ( poškodbami in opeklinami) in in serviranju obrokov. Prvotno so rokavice izgledale kot vrečke čez dlani, ki so stisnjene v zapestju in brez odprtin za prste. Šele pozneje so najprej palec ločili od ostalih prstov, nato pa so izdelali take, v katerih je imel vsak prst svojo odprtino. Vloga rokavic se je skozi stoletja nato povečevala, saj so postale nepogrešljiv pripomoček pri vsakdanjih opravilih ter postale zelo pomemben kos garderobe in seveda modni dodatek.

1aa-damskerokavice-2a

INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA ROKAVIC JE FRANCIJA…
Francija je rojstni kraj rokavic, ki je bila ustanovljena že leta 1190. Prve rokavice so bile usnjene in so bile narejene s pomočjo lepljenja ali šivanja. Kakovost je bila takrat še precej slaba. Pozneje pa so jih Hugenoti prenesli v sosednjo Nemčijo in v Anglijo, kjer so postale velik hit med plemstvom in dostojanstveniki. Danes poznamo veliko različnih modelov in materialov, iz katerih so narejene rokavice. Med najpogostejšimi so usnje (naravno in umetno), bombaž, volna, svila in sintetični materiali, med katerimi prevladujeta guma in lateks.

RAZLIČNE OBLIKE ROKAVIC…
Poznamo rokavice s prsti, z enim prstom (palčnike) in brez prstov (brezprstne), potem takšne, ki segajo čez zapestje, do komolca ali celo čez komolec. Poznamo še kot športne, delovne, zaščitne, dnevne in damske. Damske rokavice so nepogrešljiv modni dodatek k svečanim oblačilom, ustrezajo predvsem modnim zapovedim, medtem ko je funkcionalnost pogosto na drugem mestu. Skladno s tem, se izbirajo tudi temu primerni materiali: saten, čipke, usnje,…

Rokavice so postale del našega življenja in sestavni del naše zimske garderobe. izbira je velika in skoraj neomejena. V trgovinah lahko najdemo rokavice vseh oblik in barv, okrašene z biseri, bleščicami, sponke, zadrge in različnih dekorativnih poudarki. In možnosti za kombiniranje modnih dodatkov z zimsko garderobo je več, kot se nam morda zdi na prvi pogled. Večinoma se namreč odločamo za enostavne pletene ali usnjene rokavice brez kakršnih koli okraskov v črni, temno modri ali rjavi barvi. Zakaj torej to zimo ne bi postale nekoliko damske in drznejše? … ?

Letos me je Božiček spet presenetil in pustil pod smrekco, usnjene rokavice, ki so prava modna izbira in zaščita rok v mrzlih zimskih dneh. Odlično kljubujejo vremenskim neprilikam, ter naredijo lepo obliko ženske roke. So vedno elegantne in se podajo k različnim stilom oblačenja. Lahko jih kombinira z vsemi oblačili: oblekam, kavbojkam, plaščem in jaknam. Usnjene ženske rokavice že dolgo niso le kos oblačila, ampak so pomembno dopolnilo za zimska oblačila. Poleg tega, da so prelep modni dodatek, imajo tudi povsem funkcionalno vrednost. Naše občutljive roke in nohte namreč varujejo pred izsušenostjo ter drugimi negativnimi vplivi mrzlega zraka, ki je zelo pomembna. 
Kot sem pa že zgoraj napisala, modne in nosijo se različne oblike in materiali, med katere tudi spadajo rokavice z ‘odrezanimi prsti’, ki lepo poudarijo naše nohte in imajo hkrati izredno funkcionalen učinek.

1aa-damskerokavice-3a

Drage damice, zdaj sem vam razkrila, kaj se je skrivalo v prvi prečudoviti darilni škatlici. Božiček je bil zelo priden in svoje delo opravil več kot zadovoljno. Se strinjaš, a ne?! Verjamem, da je tudi vsaki izmed vas, prinesel nekaj praktičnega in uporabnega za te zimske dni. ❄

❄ Lep zimski pozdravček, ❄ ❄ ❄

O avtorju