Članki bloga

DOBRE REŠITVE… za čisto okolje?

DOBRE REŠITVE… za čisto okolje?

Trajnostno

Ko dom postane okolju prijaznejši prostor, ima to veliko prednosti za naše zdravo življenje, za splošno dobro in manj potratno.
Plastična embalaža je eden največjih onesnaževalcev našega planeta. Bom rekla, da opazno zadnja leta ljudje vedno več stremimo k čistejšemu okolju, še vedno pa premalo naredimo za naravo, in nakupujemo, tako kot nam je najlažje.

Odpadki so eden od kompleksnih problemov današnjega časa in so nekaj, kar ustvarjamo in s čimer upravljamo vsakodnevno. Vendar pa odpadkovnega izziva ne moremo rešiti le s čiščenjem nesnage ali z boljšim ravnanjem z odpadki. Potrebujemo nov pristop, ki bo posegel v jedro problema. Preoblikovati moramo svoj odnos do virov in premisliti, kako proizvajamo in trošimo.

Si tudi ti želiš živeti bolj okolju prijazno in trajnostno?…
Oblikujmo dobre navade…Beri naprej.


Ohranjajmo naravo, skrbimo za okolje

Korak za korakom! Mogoče te navdušim za kakšno spremembo na bolje.

Kaj je najmanj, kar lahko storimo sami? 

Kupujemo izdelke v alternativni embalaži.
Kar pomeni, da se lahko odločimo za alternative v steklu, v kartonasti embalaži ali celo v reciklirani plastiki. Ali nakupujemo brez embalaže. ▼ 

 • Za nakupe uporabljajmo embalažo iz obnovljivih virov (papir, les, bombaž in druga vlakna iz celuloze): vrečke, košare, torbe, nahrbtnike,…
 • S seboj imam vedno trajnostno nakupovalno vrečko (bombažno ali platneno), saj se tako izognem uporabi vrečk za enkratno uporabo. Je hitra in zelo preprosta navada, hkrati pa prihrani zelo veliko plastike. Vrečke se preprosto perejo in so trpežne – ustvarjene za to, da trajajo.
 • Zelo moteče so mi plastične vrečke na oddelku sadja in zelenjave. Jaz jih preskočim in dam nalepko kar na sadež, če se zgodi, da doma pozabim svoje vrečke – lahko si jih izdelamo sami doma, na primer iz stare zavese.
 • Vesela, vse več nas je, ki v trgovino prinašamo lastne nakupovalne vrečke, na primer iz blaga. Zelo priročne so tudi pralne mrežaste  vreče.

Nov pristop Zero Waste.
Zero Waste življenjski slog je v zadnjih letih vse bolj zaživel. Vključuje načela, ki preprečujejo nastajanje odpadkov in spodbujajo, da spremenimo svoje navade ter razmišljamo o tem, da lahko izdelke ponovno uporabimo. trgovina brez plastične embalaže Rifuzl, trgovina brez embalaže Ekola

Nakupujemo povsem brez uporabe nove embalaže in tako preizkusimo nakupovanje v rinfuzi. Kako?

 • Od doma si lahko prinesemo lastno stekleno posodo, steklene kozarce ali drugo rabljeno embalažo, ki je seveda še vedno primerna za hranjenje živil. V lastno embalažo nato le napolnimo izbrane izdelke.
Da smo se odločili za nakupovanje izdelkov v okolju prijazni embalaži je velik korak, a skrb za okolje se ne konča tukaj.

Plastenko zamenjamo s steklenico za večkratno uporabo.
Imaš tudi ti pri roki vedno steklenico za večkratno uporabo in malokrat ali bolje nikoli več ne posežeš po plastenkah?

 • Investicija v kakovostno stekleničko za vodo se nam bo še kako izplača. Uporabimo jo lahko neštetokrat in tako ne ustvarjamo dodatnih odpadkov.
 • Plastenke imajo tudi vrsto negativnih lastnosti, ki lahko slabo vplivajo na naše zdravje. Iz plastike se v vodo pogosto izločajo zdravju nevarne snovi, z izbiro steklenic pa se bomo temu izognili.
 • Moje priljubljene so EQUA lahke steklenice za vodo iz 100% reciklirajoče plastike BPA FREE. Posebnost je tale EQUA beat 2in1 smoothie steklenička. Zamenjam in namestim smoothie pokrovček, priloženo slamico in steklenička za vodo postane smoothie steklenička. Všeč mi je tudi več funkcijski pokrovček, ki je oblikovan tako, da stekleničko enostavno nosiš naokoli.

Plastične folije zamenjamo za trajnostne, pralne, okolju prijazne folije.
Folije za zavijanje živil so sicer precej priročne, a žal plastične.

 • Moja alternativa je narejena iz ekološko – povoščenih krpic. Odlično služijo za shranjevanje živil ter uspešno nadomeščajo plastično in aluminijasto folijo, ter s tem znatno prispevajo k zmanjševanju plastičnih odpadkov. So ročno izdelane, krasni vzorci, organizirana hrana v hladilniku, dlje časa sveža hrana, so za večkratno uporabo in se jih izključno pere ročno pod hladno do mlačno vodo (in ne pod vročo, saj se vosek stopi).
 • Podrgne se z blago gobico in čistilom za pomivanje posode, če je mastna. Krpice so narejene iz 100% bombažnega blaga z eko certifikatom ter povoščene s čistim čebeljim voskom, smrekove smole iz slovenskih gozdov in bio jojobino olje. So 100-odstotno biološko razgradljive in jih lahko vržem v kompost. Kje jih najdeš Rebamboo trajnostna trgovina, BeeZeeB, Zeleni planet, Zemljica, EkoBojevnik.si
 • Papirnate brisačke zamenjamo z bambusovimi, s kuhinjskimi krpami, z bombažnimi brisačkami (možno je kupiti s stojalom _ enostavno opereš na 95°C, posušiš in naviješ na leseno stojalo) ekoRACMAN.siMalico ali kosilo spakiramo v posodice za večkratno uporabo.
Posodice za hrano še zdaleč niso namenjene le za zamrzovanje in shranjevanje, temveč so vsestransko uporabne.

 • V njih lahko vnaprej načrtujemo obroke in jih tako vzamemo s seboj v službo.
 • Jaz uporabljam priročno posodico Lunch box v katero shranim kar kdaj ostane od kosila. Spakiram tudi malico za službo. Tako ostane hrana sveža in okusna.
 • Koristen predlog: Če si malico za službo kupujete v restavraciji, lahko prosite, da vam naročeno hrano spakirajo v vašo posodo. Verjamem, da jim je to že poznano in ne bodo imeli nič proti.
 • Naravna ? skodelica kar kliče po zdravem načinu prehranjevanja… Zakaj ? kokosova skodelica? …Je trajnostna in okolju prijazna. V celoti je narejena iz lupine kokosovega oreha, je 100% naravna, biorazgradljiva, primerna za kompost in ne proizvaja odpadkov. Tako sedaj pa imam še en razlog več, kako z malo kreativnosti si lahko ustvarim tropsko zgodbo v svoji kuhinji… kai-trgovina.si

Izogibamo se plastičnemu priboru, krožnikom, lončkom in slamicam.
Plastika ima izrazito pomanjkljivost; v naravi se ne razkroji (sčasoma razpade na manjše kose), poteka zelo dolgo. Škodljiv vpliv odpadne plastike na življenje živali postaja vedno bolj očiten. V plastične odpadke se zapletejo, se zadušijo, lahko jih zaužijejo in ker niso prebavljivi, živali ne občutijo lakote, saj imajo prebavni trakt poln plastike, zato lahko poginejo. Seveda pojedo tudi kemikalije, ki so v njej. Srce parajoče ?

 • Adijo plastičen pribor! – ta je najbolj pogosti spremljevalec piknikov v naravi, prireditvah, v službi,… V prihodnje se raje odločimo za uporabo klasičnega pribora.
 • Velik onesnaževalec okolja so tudi slamice. Pri nas doma so v uporabi slamice, ampak takšne, ki jih lahko uporabljamo dlje časa. Se pravi iz stekla, bambusa, nerjavečega jekla,…

Dobra investicija v steklene posode za shranjevanje.

 • Ostanke hrane vedno pospravimo v posode s pokrovi, ki dobro tesnijo, saj tako preprečimo razlitje in okužbo hrane.
 • Široka uporabnost vročega polnjenja – idealno nadomestilo za zamrzovanje. Več Odprta kuhinja
 • Se strinjamo! Najbolj zdravo je sveže, zato je pripravljeno hrano najbolje pojesti takoj, ko je skuhana.

Kupujmo naravna čistila.
Okolju prijazna naravna čistila so vse bolj popularna, ker nudijo naravno alternativo, ki bo varovala zdravje našega doma, hkrati pa bo preprečila še večjo okoljsko škodo. Prav tako je pomembno, da se pri okolju prijaznem čiščenju odločimo za najboljšo izbiro in se prepričamo, da za zaščito zdravja uporabljamo naravna čistila brez kemikalij.

 • Okolju prijazna naravna čistila niso preizkušena na živalih, kar omogoča enako učinkovito čiščenje z dobro vestjo.
 • Naravna čistila so narejena iz sestavin, ki jih najdemo v naravi – iz rastlin, zelenjave, sadja in mineralov.

Lepo je priti v čist, dišeč in pospravljen dom. Še lepše pa je v njem preživljati popoldanske urice, večere v prijetni svežini. Že nekaj časa kupujem samo takšna, ki so najmanj škodljiva in učinkovita, povrhu vsega pa še popolnoma ekološka. Naš planet pa mi je hvaležen. Odori kozmetika, Okay.si, Moja Cula

Tudi v kopalnici se usmerimo v bolj trajnostno.
Porabo vode in energije lahko zmanjšamo že z drobnimi ukrepi, pri čemer naše udobje ne bo prav nič trpelo. In šeee

 • Pretiravanje z dolžino prhanja – poskrbimo, da voda ne teče, ko je ne potrebujemo.
 • Tekoče milo za enkratno uporabo? Ne. Raje se odločimo za uporabo klasičnega, trdega mila.
 • Plastične britvice raje zamenjajmo za klasične britvice. Ob pravilni uporabi in negi nam lahko služi par let.
 • Prava alternativa so pralne blazinice za obraz, prijazne do okolja in kože.
 • Naravne zobne ščetke iz bambusa, so tako nam in okolju prijazne.
 • Šampon za lase… Ja uporabljam naravne, učinkovite, trajnostne, pa še slovenske in živalim prijazne trde šampone Madres.si, Glina.si

Zelenjavo si pridelajmo sami doma.
Za popestritev jedilnika lahko poskrbimo tudi sami. Če imamo vrt, lahko gojimo praktično vse vrste zelenjave, ki raste v naših krajih – v rastlinjakih, visokih gredah, na balkonu v loncih, atriju,… Poleg samooskrbe nam vrtnarjenje omogoča rekreacijo in sprostitev. Vsaj meni. Se že veselim pomladi…

Hrana ne sodi v smeti.
Življenje brez odpadne hrane ni tako zapleteno, če načrtujemo seznam nakupa.

 • Z manjšimi spremembami kako nakupujemo, pripravljamo in razmišljamo o hrani, lahko občutno zmanjšamo količino zavržene hrane in storimo nekaj dobrega zase, za okolje in nenazadnje tudi za našo denarnico.
 • Pazimo, da se nakupovalnega seznama držimo. 
 • Doma so me že od malih nog učili, da hrana ne sodi v smeti. In res je tako. Nekaj priporočil, kako s hrano ravnati odgovorno

Zmanjšanje in ponovna uporaba… 

 • Nakupujmo le tisto, kar resnično potrebujemo. Zelo priporočljivo in pametno je, da pravilno načrtujemo zaloge živil, saj s tem tako preprečimo, da bi hrana končala v smeteh.
 • Živila s krajšim rokom uporabnosti postavimo na vidnejše mesto.
 • Živila lahko nakupujemo tudi na lokalnih kmetijah, kar ima več prednosti: so bolj kakovostna, ker so bil pobrana v času optimalne dozorelosti in niso izgubila hranilne vrednosti med prevozom.

Kako?

 • Priprava za ponovno uporabo – Ne zavrzimo vse kar še lahko uporabimo in iz njih iztisnemo še zadnji delček uporabnosti.
 • Uporabimo ostanke – ne samo, da z njimi prihranimo, ampak so lahko tudi zelo okusni – recimo ostanke zelenjave lahko porabimo v jedeh, kot so zelenjavne juhe, enolončnice, omake za testenine, v voku pražena zelenjava in omleta z zelenjavo. Iz starega pire krompirja lahko naredimo slivove cmoke. Sadje pa lahko uporabimo za smoothije, pite, kompote. Na raznih socialnih omrežjih in oddajah najdemo uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane.
 • Zamrzujmo lahko veliko več živil, kot si mislimo. Pripravimo si lahko zdrave obroke, ki jih lahko zaužijemo, kadar nam primanjkuje časa.
 • Česar zares ne moremo uporabiti, je najbolje kompostirati. V domačem kompostu mikroorganizmi ostanke hrane in ostale biomase razgradijo v temen, s hranili bogat kompost, ki je odličen za gnojenje domačega vrta.
 • Recikliranje/Kompostiranje – Za vsak material lahko najdemo način predelave, da iz njega nastanejo novi izdelki.
 • Kompostiranje je dejansko proces recikliranja organskih oz. »bio odpadkov«, s katerim hkrati pridobimo tudi ekološko najbolj sprejemljivo organsko gnojilo – kompost. Izjemno je uporaben za gnojenje na vrtu.
 • Kaj lahko mečemo na kompostni kup? Olupke, čajne vrečke, pokošeno travo, obrezke zelenjave, sadja, listje,…

Vsi lahko prispevamo k lepšemu jutri. S sledenjem zmanjšanje in ponovna uporaba je mogoče narediti svet boljši. Je pot, ki je odprta za vsakogar.Najboljše iz domačega vrta.

Pravilno ločujemo odpadke.
Pomembno je, da embalažo očistimo in primerno ločimo, razvrstimo v posamične koše.

Nakupujmo lokalno…

Nakup pri lokalnih in manjših podjetjih je lahko zanimiv način ter začetek trajnostnega in etičnega nakupovanja. V nasprotju z množičnim turizmom, na kmetiji ni čakanja v vrsti ali gneče…
Da kupujem in podpiram #lokalno , jaaaa… S tem ko podpiram domače, se izognem vsemu stresu, gneči po trgovinah in okužbi s korona virusom, manj onesnaževanja (embalaža), hrana je boljša, bolj okusna in izbira večja, podpora lokalnim kmetom in Sloveniji,… seznam nekaj izbranih slovenskih ekoloških trgovinic
? tyasha marcelly

Družinsko čebelarstvo Kojek, BeEko kmetija Paldauf, Pajs brez obresti, Nasmeh Narave, za naše štirinožne prijateljčke yanika.si, hiška zelišč, malinca.si, bio mlevski izdelki Kolenko

Izdelamo si svoje naravne izdelke: šampon, zobno pasto, milo, čistilo,…
Danes je doma mogoče izdelati celo vrsto sodobnih izdelkov za nego kože, telesa, las,… Zdi se nam zelo preprosto, a temu ni tako. izredno pozorni moramo biti na sestavine, ki morajo biti naravne, sveže in ekološko pridelane. Prav je tudi, da se pred izdelavo poučimo o osnovnih receptih, eteričnih oljih in ostalih dodatkih, ki jih potrebujemo za izdelavo dobrih naravnih izdelkov.
Na koncu to prinaša številne prednosti:

Če si za spremembe, sčasoma spoznaš, da je prehod na bolj trajnostni način življenja lažji, kot se ti morda zdi. Začni z majhnimi koraki in z malo truda bodo tvoje nove navade postale del vsakdana. Priporočam, klik   Zeleni planet, Zemljica, EkoBojevnik.si, EcoCare.si, Poket.si, Bombažek, tekstilni izdelki za dom Luštno

Poznaš še kakšen trik za zmanjšanje odpadkov v gospodinjstvu? Deli ga z mano – skupaj lahko prispevamo k boljšemu okolju! Hvala.

O avtorju